Skip to content

Energiebalans: op zoek naar de stroomvreters

Energienota

Op uw energienota kunt u terugvinden hoeveel kWh stroom u per jaar verbruikt. Maar is dit een normaal verbruik?

Energiemeter

Soms is een deel van het stroomverbruik niet direct verklaarbaar. Dan moeten energiemeters helpen om de stroomvreters op te sporen.
Want: meten = weten = energie besparen!

Gemiddeld verbruik

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 2450 kWh per jaar aan elektriciteit (bron Milieu Centraal). Is uw verbruik (veel) hoger? Dan is het zinvol om een energiebalans te laten maken.

Energiebalans

Voor de meeste stroomverbruikers is het energieverbruik in te schatten. Door dit geschatte verbruik van uw apparaten bij elkaar op te tellen, kan ik checken of uw totale verbruik ‘normaal’ is. Zo’n energiebalans geeft vaak verrassende inzichten. Bijvoorbeeld dat er wel erg veel energie naar koelen en vriezen gaat. En dat zeker die oude koelkast toch echt aan vervanging toe is. Of dat de elektrische vloerverwarming wel even iets meer gebruikt dan de leverancier u heeft laten geloven…

Een energiebalans laat zien waar energie naar toe gaat.

Gasbalans

Een energiebalans voor uw gasverbruik? Ook dat kan. Ik kan uw gasverbruik voor warm water inschatten op basis van het aantal douches en baden per week. Het gasverbruik voor koken is gemiddeld 65 m³ per jaar. Wat overblijft is het gasverbruik voor verwarming.

Meestal gaat het grootste deel van het gasverbruik op aan verwarming. Maar naarmate een huis beter geïsoleerd is, wordt het aandeel warm water groter.

Ja, ik heb interesse in een analyse van mijn (hoge) elektriciteitsverbruik. Bel mij voor het maken van een afspraak.

Terug naar Energieadvies.