Persoonlijk hou ik niet zo van de winter. Maar dit jaar ben ik blij met het winterse weer. Omdat we hierdoor het komende jaar mogelijk interessante testresultaten mogen verwachten. Bijvoorbeeld van de praktijktest van de warmtebatterij. En die van honderden warmtepompen.
In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat ‘wooncomfort’ nu eigenlijk inhoudt. In deze blog laat ik je door middel van een infographic zien wat de belangrijkste stappen zijn als je je huis comfortabel en energiezuinig wilt maken.
Als het over energiebesparing en isolatie gaat, valt ook vaak het woord comfort. Want: door isolatie verbetert je wooncomfort. Het wordt behaaglijker, prettiger in huis. Wat maakt een huis nou comfortabel en wat kun je hier zelf aan doen?
Isolatie uit de jaren ’70? We weten het niet. De muren in onze woonkamer bleken aan de binnenkant nageïsoleerd te zijn met plaatjes van 3 cm piepschuim.
Vanaf eind jaren 70, na de oliecrisis, zijn in Nederland veel spouwmuren nageïsoleerd. Hierbij is onder andere veel gebruik gemaakt van steenwol en van EPS-parels. Veel van deze isolatie is in de loop van de tijd echter uitgezakt of ‘weggewaaid’.
Deze Solar Freezer bufferzak ligt in de kelder van een woning uit 1936. Niet eerder is dit systeem om warmte op te slaan in zo’n oude woning toegepast.